La sfat cu psihologul Mihaela Campion: „Compasiunea față de sine și darurile ei”

La sfat cu psihologul Mihaela Campion: „Compasiunea față de sine și darurile ei”

„Îmi este greu, aproape imposibil să mă tratez cu bunătate” îmi spune Ea, uitându-se rugător la mine.  Îmi trece prin minte să-i răspund: „Nu am o baghetă magică cu care să ating partea din tine ce oferă celorlalți tot ce are mai bun, fără ca asta să nu te includă și pe tine”. 
         „Ea” este femeia pe care o întâlnești în viața de zi cu zi.  „Ea” este cea cu care ne identificăm cu ușurință și spunem la unison „Te înțeleg, așa sunt și eu”.  „Ea” este cea care oferă și se oferă celor din jur, fără să-și permită de a se trata și pe sine cu blândețe și bunătate. 
Însă a venit timpul sa vorbesc cu „Ea” despre compasiunea față de sine. 
Compasiunea față de sine este un dar care, în momentul în care ți-l oferi ție, se va propaga și celor dragi.  Când tu devii propriul agent al bunătății, îți este cu  mult mai ușor să-i înțelegi și pe alții.  Prin definiție, compasiunea față de sine este un act de bunătate și  de blândețe în momentele de suferință. Condiția esențială, pentru a simți compasiune, este să înțelegi și să conștientizezi suferința.  Compasiunea este un sentiment direct corelat cu suferința.  O simțim atunci când percepem suferința și dificultățile prin care trece cineva. 
Statisticile în domeniu arată un procent mult mai ridicat pentru capacitatea umană de a simți compasiune față de altcineva, comparativ cu cea oferită sinelui. 

De ce este greu să ne tratăm cu aceeași bunătate când  suferim
Studiile de cercetare - făcute de Kristin Neff (Self-Compassion: The Proven Power of Being Kind to Yourself), psiholog la Universitatea din Austin, Texas, - ne arată care sunt barierele puse de noi înșine în calea compasiunii față de sine.  Acestea ar fi: asprimea cu care ne judecăm atunci când greșim, tendința de a ne izola, crezând că suntem singurii care suferim, activarea propriei critici (The inner critic) care ne motivează doar pentru o durată scurtă, dificultatea de a accepta că suntem imperfecți. 
În ultimii ani, în urma cercetărilor făcute în domeniul de psihologie, se promovează tot mai mult conceptul compasiunii față de sine.  

Ce a condus la această mișcare radicală? 
 
 În principal beneficiile pe care le aduce compasiunea față de sine.  Cum ar fi: o stare de bine amplificată și menținută în mod consistent de sentimente de împlinire, satisfacție, mulțumire de sine, fericire, încredere în sine, ușurința de a ierta și  de a înțelege perspectiva altora, disponibilitatea de a fi alături de partener și  de oamenii dragi, atunci când  aceștia trec prin dificultăți, creșterea motivației, scăderea fricii față de eșec, a sentimentelor de nemulțumire, reducerea stres-ului, a anxietății și  a stărilor depresive. 
             Chintesența compasiunii față de sine stă în întrebarea „De ce am nevoie în acest moment de suferință?”  Cu alte cuvinte, compasiunea față de sine nu reprezintă numai un act de bunătate și  de dragoste față de sine, ci și descoperirea a ceea ce am nevoie pentru a fi mulțumită, împlinită și fericită.  După  aceasta  voi ști cum să pot acționa.  În felul acesta practicarea compasiunii față de sine devine un catalizator în descoperirea sensului vieții. 
Desigur acesta este doar un început.  Mai am încă multe întrebări pentru „Ea”.  Aleg acum doar una:
„Spune-mi sincer: atunci când suferi, reușești să te tratezi cu aceeași bunătate pe care o simți față de o prietenă? 

 psiholog: Mihaela Campion

Mihaela Campion, LCPC, CCDVC, CDWF, este psihoterapeut în Chicago, fondatoarea Psychotherapy and Transformational Movement și CourageousPresence

revivaltherapy.com





Commenti

Post popolari in questo blog

DRAGĂ PRIETENE, ÎȚI SCRIU ȘI TE DESCRIU/ CARO AMICO, TI SCRIVO E TI DESCRIVO

Lettere dal cuore/Scrisori din suflet tra la classe 2°A (I.C. "G. Calò", Ginosa, Italia) e Colegiul Tehnic "Lațcu Vodă”, Siret, România)